els timmerman

beeldend kunstenaar

els timmerman

beeldend kunstenaar

biografie

Els Timmerman is geboren in Amsterdam en wist als 6-jarig kind al dat ze schilder wilde worden, ook schrijven had haar belangstelling. Als 14-jarige won ze de eerste prijs van de filmscenario-wedstrijd, die ter gelegenheid van het eerste filmfestival In Arnhem was uitgeschreven.

Op de middelbare school werd ze zeer gestimuleerd door haar tekenleraar Joost Baljeu, die haar ouders probeerde over te halen haar naar de academie te laten gaan.

Timmerman bezoekt één jaar het Instituut Voor Kunstnijverheid Onderwijs aan de Gabriël Metsustraat, maar door omstandigheden moest ze die opleiding afbreken. Zij kan dan ook autodidact genoemd worden.

Naast het schilderen en schrijven, fotografeert Timmerman ook en exposeerde ze in "Paris Photo”.

Van 1978 tot 1998 gaf zij les op de Rietveld Academie en schreef ze als freelancer artikelen over beeldende kunst in HP/De Tijd.

De stadsgezichten en spiegelingen die zij schildert getuigen van haar liefde voor de stedelijke omgeving. Haar fascinatie betreft ook de voelbare dreiging die er sinds 9/11 boven steden hangt.

© Anais Lopez

De afgelopen jaren exposeerde Els Timmerman bij Rob Malash, Maria Chailloux, Museum Belvédère Oranjewoud en galerie Metis. Werk is in bezit van particuliere verzamelaars en bij diverse bedrijven zoals o.a. Akzo Nobel en ABN-AMRO.

Bij Uitgeverij Vassallucci verscheen "L", een ontroerende novelle tussen de prostituee Lia, Ischa Meijer en Els.

Timmerman woont en werkt in Amsterdam en was getrouwd met tekenaar en cartoonist Peter van Straaten. Na de dood van haar echtgenoot werd dit verlies het uitgangspunt van haar werk. Zelf zegt ze daarover:

’ Zes jaar geleden stierf mijn lief Peter, waardoor ’rouw’ het onderwerp van mijn schilderijen werd.

Ik had geen keus.

Het is niet zo dat het schilderen van dit thema troost bood. Maar ik wist hierdoor wél de gang naar mijn atelier te maken en het op te brengen mijn kwast te pakken.'Website Peter van Straaten